NOCA Årsdag: Arbejdsglæde – fordi livet er for kort til andet!
I organisationer i dag, og særligt i fremtiden, er arbejdsglæde ikke blot en luksus, men en nødvendighed. Det er den brændstof, der driver medarbejdernes motivation, kreativitet og produktivitet. Fra et organisatorisk perspektiv bidrager arbejdsglæde til lavere sygefravær, større medarbejdertilknytning og et stærkere omdømme som arbejdsplads. Disse faktorer er altafgørende på et arbejdsmarked, hvor der er kamp om talenterne, stigende konkurrence og krav om bæredygtighed.
Udfordringer i Skabelsen af Arbejdsglæde
Desværre er vejen til arbejdsglæde ofte fyldt med udfordringer. Flere og flere medarbejdere oplever stress og udbrændthed, og det skader både den enkelte og organisationen som helhed. En stigende arbejdsmængde, mangel på balance mellem arbejde og privatliv, samt manglende handling fra ledelsen som selv er presset, er blot nogle af de udfordringer, vi ser i nutidens organisationer. For at løse disse problemer er det afgørende, at vi har modet til at gå nye veje og tage livtag med det, som skader mere end det gavner, så det der virker, kan få vores fokus og energi i stedet.
Så sæt kryds i kalenderen den 14. november, hvor vi afholder NOCA årsdag, denne gang i de smukke omgivelser hos Ørsted.
Nuværende Trends og Fremtidige Perspektiver
På NOCAs årsdag vil vi udforske en række trends, der påvirker arbejdsglæden i danske virksomheder, herunder:
- Fleksibilitet, balance og arbejdsformer: Fleksible arbejdsordninger og et sundt arbejdsliv er blevet centralt for medarbejdernes trivsel og engagement.
- Kultur, Inklusion og Mangfoldighed: Et inkluderende arbejdsmiljø, hvor forskellighed værdsættes, skaber en følelse af tilhørsforhold og respekt blandt medarbejderne.
- Meningsfuldt arbejde: Medarbejdere søger i stigende grad meningsfulde opgaver, hvor deres arbejde har en positiv indvirkning på samfundet og miljøet.
- Ledelse af/i arbejdsglæde: Lederes evne til at skabe et arbejdsliv, der fremmer trivsel og motivation hos medarbejderne.
Hvad kan du forvente af dagen?
- Inspirerende oplæg: Hør fra ledere og eksperter, der har fokus på at skabe arbejdsglæde i deres organisationer.
- Netværksmuligheder: Mød og netværk med ligesindede fagfolk og ledere fra forskellige brancher.
- Best Practices: Lær af praksiscases og få indsigt i, hvordan andre organisationer har opnået en høj grad af engagement og medarbejdertrivsel.
- Internationalt perspektiv: Der vil være en international keynote speaker og give inspirerende indblik indsigt i fokusset udenfor landets grænser.
Højdepunkter fra programmet inkluderer:
Hjernesmart Arbejdsliv: Skab Effektivitet og Trivsel i Din Organisation
I en verden præget af kompleksitet og forandringer er det afgørende at forstå hjernens funktioner for at arbejde og samarbejde effektivt. Anette Prehn, en anerkendt ekspert i hjernens spilleregler, der bragte NeuroLeadership til Danmark, vil på denne konference dykke ned i Hjernesmart Arbejdsliv.
Anette vil vise, hvordan en dybdegående forståelse af hjernens processer kan hjælpe med at overvinde kognitive barrierer, der ofte står i vejen for god kommunikation og stærke resultater. Med indsigter fra sine populære bestseller-bøger Hjernesmart Ledelse og FLIP og den nyeste forskning – bl.a. i hjernesynkroni – vil hun give dig praktiske værktøjer til at styrke interaktionen med kolleger, medarbejdere og andre interessenter. Uanset din rolle i organisationen kan du forvente et energisk, handlingsorienteret og sporsættende indlæg, der vil ændre din tilgang til samarbejde og teamdynamik. www.hjernesmart.dk.
Fremtidens superlim – sådan skaber du sammenhængskraft og arbejdsglæde anno 2024
Vi mennesker er langt mere ens, end vi er forskellige. Vi tilhører ganske vist forskellige generationer, køn, etniciteter og sprogstammer, men vi har noget langt stærkere til fælles: Et grundlæggende behov for at føle os hørt, set og forstået.
Serie-iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw fokuserer derfor på strategisk lytning som fremtidens superlim til at skabe sammenhængskraft og fremme arbejdsglæde. Han viser med eksempler fra både iværksætter-verden og etablerede virksomheder, hvordan man lærer at lytte højere, ligesom han gør op med den store purpose-fortælling som svaret på organisationernes nuværende udfordringer med at tiltrække og fastholde de helt rigtige talenter og ansatte.
Glæd dig til et jordnær og handlingsorienteret indlæg fra én af landets mest efterspurgte iværksættere, bestsellerforfattere og foredragsholder.
*Invitationen opdateres løbende*
Bastian Overgaard, Forfatter, ledelsesrådgiver og efterspurgt foredragsholder
Bastian’s pionerarbejde med stilhed som effektivt møde- og ledelsesværktøj er omtalt i bl.a. Børsen, Forbes og TV-Avisen og Bastians metoder bruges i flere af landets største virksomheder og organisationer. Han er forfatter til den anmelderroste bog ”Støjfri Ledelse” (Akademisk Forlag, 2021) og er netværksdirektør for F5-netværket ”Bæredygtig ledelse”, hvor de støjfri principper anvendes konsekvent for at styrke fokus, fremdrift og fællesskab i gruppen.
Anette Dalum Normann, Serniorkonsulent Videnscenter for god arbejdslyst
Anette arbejder med at udbrede viden om og skabe god arbejdslyst i danske virksomheder med udgangspunkt i de forskningsresultater Videncenter for god arbejdslyst udarbejder i samarbejde med blandt andet Epinion, Kraka Economics, Kantar Gallup og Happiness Research Institute.
Tidligere har Anette arbejdet med lederudvikling, trivsel, tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere i stillingen som Koncern HR chef i Dragsbæk Gruppen, som blandt andet er ejet af fødevaregiganten Orkla. Desuden har hun arbejdet med ledelsesrådgivning og search hos Mercuri Urval gennem en længere periode.
Anette Prehn, sociolog, bestsellerforfatter og foredragsholder
Anette er iværksætter, videnskabsformidler, foredragsholder og mor til HJERNESMART-universet, bl.a. med bøgerne “Hjernesmart ledelse” og “Hjernesmarte børn”.
Som sociolog er Anette Prehn trænet i at opdage mønstre og sammenhænge – i tiden, i organisationen, mellem mennesker. Hun er forfatter til mere end 20 bøger og minibøger om hjernens spilleregler og deres betydning for socialt samspil, læring, præstation og mental sundhed. Desuden driver hun Centre for Brain-based Leadership and Learning. Hun indkapsler sin mission med ordene “Forskning til folket” og forløser et behov i samtiden for at forstå, huske og anvende den almenrelevante forskning, der let forbliver i Elfenbenstårnet.
Jonathan Løw, Forfatter og iværksætter
Jonathan Løw, serie-iværksætter, bestsellerforfatter og efterspurgt foredragsholder. Jonathan Løw er stifter af flere internationale vækstvirksomheder indenfor AI og digital kommunikation. Hans bog ”Listen Louder” er en #1 bestseller indenfor ledelse og HR, ligesom han har skrevet flere anmelderroste bøger om innovation og entreprenant tænkning. Jonathan har derudover været åben i medierne omkring, hvordan hans succes også har haft en mørkere bagside med flere sygemeldinger med svær stress og depression. Derfor centrerer hans arbejde og Listen Louder-filosofien sig også omkring ’at vinde uden at tabe’.
Tilmeld dig allerede i dag for at sikre din plads til NOCAs Årsdag 2024!
Vi glæder os til at byde dig velkommen til en inspirerende og uforglemmelig dag fyldt med læring, netværk og nye perspektiver til at fremme arbejdsglæde i jeres organisationer.
Da antallet af pladser er begrænset, gælder først-til-mølle-princippet, og der er en begrænsning på max. 5 deltagere pr. organisation.
No show fee
*Ved at tilmelde dig dette arrangement accepterer du samtidig NOCAs betingelser vedrørende no-show fee.
For at give flest medlemmer mulighed for at deltage på arrangementet samt for at sikre os mod madspild, har vi brug for at vide, om du deltager, så vi ellers kan give din plads til en anden.
Hvis du derfor afmelder dig efter fristen deadline 12. november kl. 12:00 eller ikke ankommer på dagen, vil du efterfølgende modtage en opkrævning på 450 DKK.
Skulle du blive forhindret, er du altid velkommen til at sende en kollega i dit sted og derved undgå at betale no-show fee. (Din kollega skal blot afhente dit navneskilt ved ankomst til arrangementet).